This post is also available in: English

In Bangladesh neemt de spanning toe, omdat het waterpeil van de rivieren in rap tempo stijgt. Hopelijk is de impact van de overstromingen kleiner dan vorig jaar. Toen was Niels van den Berge voor Dutch Surge Support Water en Unicef ter plaatse om de bevolking beter voor te bereiden op een watersnoodramp.

Kalender met informatie over natuurrampen. Foto: Niels van den Berge

Eind 2017 reist waterexpert Niels van den Berge naar Bangladesh. Het land is net getroffen door een watersnoodramp als Dutch Surge Support Water en UNICEF hem vragen mee te helpen bij de wederopbouw.

Hij helpt sanitaire voorzieningen herstellen en werkt samen met de Bangladeshi overheid en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) aan een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen.

‘Bangladesh wordt jaarlijks getroffen door overstromingen’, zegt Van den Berge. ‘De veerkracht van lokale gemeenschappen is indrukwekkend. Zodra het water weg is, beginnen ze hun huizen alweer terug te bouwen met lokale materialen.’

Maar volgens het Bangladeshi ministerie van Disaster Management and Relief zijn de overstromingen dit jaar de zwaarste in 40 jaar tijd. Dit gaat de veerkracht van lokale gemeenschappen ver te boven.

In het noorden van Bangladesh zijn bijna 7 miljoen mensen getroffen door het water en er vielen 115 doden. Ruim 600 duizend huizen, bijna 185 duizend toiletten en ruim 54 duizend waterpompen zijn beschadigd.

Volgens Van den Berge is vooral in Dinajpur, een district dat voor het eerst sinds 1988 door een overstroming getroffen werd, de schade groot. ‘De lokale bevolking en hun lemen huizen zijn hier totaal niet op berekend.’

‘De overheid in Bangladesh, ngo’s en UNICEF brachten direct na het begin van de overstromingen noodhulp’, legt Van den Berge uit. ‘Toen het water aan de lippen stond, leverden hulporganisaties vooral schoon drinkwater, zeep en lokale, hygiënische materialen voor tijdens de menstruatie.’

Daarna verschoof de hulp naar de verbetering van de faciliteiten voor water, sanitatie en hygiëne (WASH), zoals het herstel en de bouw van waterpompen en toiletten. Volgens de building back better aanpak: toiletten, waterpompen en badkamers voor vrouwen worden namelijk overstromingsbestendig.

Van den Berge: ‘Naast het monitoren van en adviseren over de wederopbouw van WASH-faciliteiten is het mijn rol om de coördinatie tussen verschillende WASH-organisaties te verbeteren. De overheid, ngo’s en UNICEF hebben goed werk geleverd tijdens en na de overstromingen. Dat blijkt ook uit het feit dat er geen grote uitbraken van watergerelateerde ziekten hebben plaatsgevonden.’

De hulpverlening kan beter

Toch zijn alle organisaties, van overheid tot ngo’s, het erover eens dat het beter kan. ‘De hulpverlening kan en moet in de toekomst effectiever en efficiënter’, zegt Van den Berge. ‘Dit kan door de coördinatie en voorbereiding op overstromingen te verbeteren.’

‘Samen met de collega’s van de overheid, ngo’s en UNICEF hebben we regionale WASH clusters in de overstromingsgevoelige districten opgezet. Dit zorgt voor een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen. We hebben de eerste bijeenkomsten met de clusters gehad en trainingen gegeven over Emergency Preparedness and Response Planning.’

‘Tijdens deze bijeenkomsten hebben we onder andere kalenders ontwikkeld met informatie over welke natuurrampen in welke periode van het jaar voor problemen kunnen zorgen. Op basis daarvan weten we hoeveel mensen door elk van die natuurrampen getroffen kunnen worden, wat de impact op WASH kan zijn en hoe we onszelf als WASH-noodhulpverleners beter op die natuurrampen kunnen voorbereiden.’

Hoe de situatie verbeterd kan worden 

De organisaties doen praktische aanbevelingen, zoals de hoeveelheid noodmaterialen die gezamenlijk in opslag aanwezig moet zijn en een soort jaarlijkse APK voor WASH-faciliteiten in flood shelters.

Dat laatste is volgens Van den Berge belangrijk: ‘Nu wordt vaak tijdens de overstroming begonnen met het repareren van toiletten en waterpompen in de flood shelters, maar het zou veel beter zijn om dat voorafgaand aan het overstromingsseizoen te doen.’

Noodpakketten met hygiëne-materialen worden uitgedeeld. Foto: Niels van den Berge

De versterkte samenwerking en coördinatie lijkt zijn vruchten af te werpen. Van den Berge heeft namens UNICEF samen met lokale partners een voorstel ontwikkeld om de wederopbouw van WASH-faciliteiten in de getroffen gebieden te combineren met een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen. Het Duitse Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) heeft het voorstel gefinancierd.

Van den Berge: ‘Dat is een geweldige opsteker. Dankzij GIZ is het budget voor de wederopbouw en voorbereidingsactiviteiten in het noordwesten van Bangladesh verdubbeld. Een geweldige impuls voor onze lokale collega’s om de activiteiten, die we samen zijn gestart, voort te zetten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Doe mee aan de discussie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.