This post is also available in: English

Met trots introduceert Nextblue het filmproject Me and Mekong. We gaan een interactieve webdocumentaire maken over vijf inwoners van de Vietnamese Mekongdelta, die bouwen aan een betere toekomst.

Dit filmproject is geïnspireerd op het boek Leven met de Mekong van Joep Janssen dat op een journalistieke wijze laat zien hoe deltabewoners al generaties lang leven met water. We nemen je graag mee naar hun Mekongdelta, één van ’s werelds meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering.

Help mee de film te maken

Joep Janssen is actief betrokken bij ontwikkelingen in de Mekongdelta. Hij schrijft daarover voor onder meer Trouw, NRC Handelsblad, de Vietnamese krant Tuoi Tre en Oi Vietnam. Het team bestaat verder uit klimaat- en waterexpert Niels van den Berge, postdoc onderzoeker Long Hoàng van de universiteit van Wageningen, en documentaire fotograaf Thomas van den Berg.

We zitten boordevol ideeën en hebben een sterk netwerk opgebouwd in Vietnam, maar we kunnen dit niet alleen. De kennis en ervaringen uit de internationale watergemeenschap gaan we actief gebruiken om de film Me & Mekong te realiseren. Jouw hulp hebben we nodig om dit filmproject tot een succes te maken!

Dat gaan we doen door regelmatig artikelen, polls en video’s te plaatsen, waarmee we jouw inbreng voor de documentaire vragen. We nodigen je uit om ideeën, suggesties en ervaringen over de Mekongdelta met ons te delen. De bijdragen worden bijgehouden in een apart online film dossier.

Sluit je aan bij de filmmakers op hun reis door de Mekongdelta en laat je verrassen door de veerkracht, creativiteit en het optimisme van haar bewoners.

Vrouw roeit haar boot in de buurt van Can Tho. Foto: Thomas van den Berg

Wat is het resultaat?

Ons doel met de film is kennisuitwisseling tussen waterprofessionals, beleidsmakers en bewoners van de Mekongdelta mogelijk maken. Zo brengen we lokale, Nederlandse en internationale waterkennis samen én helpen we mee om de kloof tussen onderzoek en praktijk te overbruggen.

Het verhaal wordt opgebouwd als roadtrip, want tijdens de film ontmoet je de bewoners die jou aanmoedigen omzwervingen te maken door hun Mekongdelta. Zo leer je meer over de wateruitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd. Door middel van diepte-interviews belicht de film een breed scala aan onderwerpen: van verzilting en bodemdaling tot overstroomde straten en mangroveherstel.

Als we in 2019 op locatie zijn om de film te maken, gaan we ook zoveel mogelijk deltabewoners trainen in burgerjournalistiek en deltakennis. Zo halen we verhalen op die nuttig zijn voor de film en helpen we mee om de veerkracht van de bewoners te versterken.

Me & Mekong is een filmproject over en mét de inwoners van de Mekongdelta in Vietnam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Doe mee aan de discussie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.