This post is also available in: English

Klimaatverandering is een dagelijkse realiteit voor de Pakistaanse bevolking. Hun levens worden sterk beïnvloed door waterproblemen – te weinig, te veel, te vies. Als journalist is Amar Guriro vastbesloten om over deze uitdagingen te schrijven, om zo de bevolking, politici en beleidsmakers ervan bewust te maken, dat het land wordt getroffen door een voortdurende ecologische noodsituatie.

Een gesprek over waterschaarste, oplossingen voor klimaatadaptatie en de kracht van journalistiek.

“Iedereen moet meedoen om de klimaatverandering te vertragen”, zegt Guriro. Hij legt uit dat zijn land in een noodsituatie verkeerd. Pakistan heeft de afgelopen jaren een aantal overstromingen meegemaakt en er zijn langere periodes van droogte, waardoor de waterschaarste toeneemt.

“De delta van de Indusrivier Pakistan is bijna dood”, vervolgt Guriro. “We hebben bijna geen water om het in leven te houden.” Vanwege acuut watertekort in de kreken van de rivier, bovenstroomse dammen en zeespiegelstijging, verhuist de bevolking van de mangroves naar andere gebieden.

Een jongeman graaft een waterput nabij het dorp Chhini. Foto: Amar Guriro

Amar Guriro deelt ook oplossingen om deze dringende kwestie van waterschaarste aan te pakken: “We moeten technieken gebruiken om water te besparen in de landbouw. Een van de oplossingen voor duurzaam water is bijvoorbeeld de goedkope waterpomp op zonne-energie, die betrouwbare irrigatie biedt in afgelegen dorpen.”

Tot slot: vergeet je niet te abonneren op Nextblue podcasts. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten, want samen kunnen we meer!

Inwoners van het dorp Shah Hassan op weg om water te halen. Foto: Amar Guriro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Doe mee aan de discussie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.