This post is also available in: English

Twee maanden geleden werd Beira in Mozambique zwaar getroffen door cycloon Idai. De Nederlandse ingenieur Bas Agerbeek reisde voor het Arcadis Shelter programma naar de havenstad om mee te helpen aan de wederopbouw. Hoe herstellen de inwoners hun stad?

‘Eten! Eten!’ Het is vroeg in de ochtend. Langs de kant van de weg roepen vrouwen terwijl ze eetgebaren maken. Ik sta achterop een vrachtwagen. Domingos, een ingenieur van de gemeentelijke drainage-afdeling in Beira, staat naast me en lacht ongemakkelijk als we de vrouwen voorbij rijden. Als ik achterom kijk, verdwijnen ze langzaam in de verwoeste sloppenwijk Chota.

Cycloon Idai landde in de nacht van 14 maart aan de kust van Beira. Het bleek één van de meest catastrofale tropische wervelstormen ooit langs de oostkust van Afrika. Idai maakte littekens in het landschap: met windsnelheden van gemiddeld 185 kilometer per uur werd tweederde van alle daken in Chota weggeblazen.

Na de storm volgden drie dagen van extreme neerslag, die overstromingen veroorzaakten. Het resultaat zie ik overal om me heen: omgevallen bomen en elektriciteitspalen, grote plassen bruin water, bouwafval en plastic zeilen over de dakloze woningen. Ik vraag me af hoe mensen leven met de littekens van een natuurramp.

Mozambique
Welcome to Beira
BOLIVIA
Homes flattened after cyclone hits Beira, Mozambique.
BOLIVIA
The destroyed roof of a police station.
BOLIVIA
People waiting in the city centre of Beira.
BOLIVIA
Informal markets got damaged.
BOLIVIA
The main drainage canal in Beira.
BOLIVIA
Children cleaning a drain in Beira.
Slider

Donorconferentie

Voorin de vrachtwagen zitten Adri Verwey en Kees de Vries, allebei Nederlandse waterexperts. We zijn op weg naar een buitenwijk om het drainagesysteem te inspecteren. Dat doen we in opdracht van de Rebuild Beira Task Force, een samenwerking tussen de plaatselijke overheid, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UN-Habitat, en het Arcadis Shelter programma.

Tijdens een nationale donorconferentie op 31 mei presenteert de Taskforce haar herstelplan. Hierin staan voorstellen om de stad grondig op te bouwen en weerbaar te maken voor toekomstige natuurrampen. De African Development Bank, Wereldbank, Europese Unie en andere donoren zullen dan besluiten hoeveel geld ze aan welke projecten gaan besteden.

BOLIVIA
The ditches are completely overgrown with plants and filled with construction waste and plastic.
BOLIVIA
Boys fishing in a polluted pond in the slum of Chota..
BOLIVIA
Storm waves caused damage to roads.
BOLIVIA
A coastal protection groyne along the coast of Beira.
BOLIVIA
The beautiful dune ecosystem along the coast of Beira.
BOLIVIA
A destroyed building along the coast.
Slider

Gebrek aan capaciteit

In het herstelplan is bijna 200 miljoen dollar gereserveerd voor de verbetering van drainage in de stad. Dat deze investering hard nodig is, blijkt wel als we op onze bestemming aankomen. Het drainagesysteem ligt er slecht bij. De sloten zijn voor een groot deel dichtgegroeid met planten en gevuld met bouwafval en plastic.

En dat komt niet door cycloon Idai, maar door een gebrek aan capaciteit bij de gemeentelijke drainage-afdeling. In de afgelopen vijf jaar zijn de sloten blijkbaar onvoldoende onderhouden en uitgebaggerd. (Eerder interviewden we Victor Langenberg over dit onderwerp).

Idai heeft de situatie wel verergerd, want sloten konden de extreme hoeveelheid neerslag na de cycloon niet aan. De sloppenwijk Chota stroomde onder: drinkwaterputten raakten vervuild met afval uit toiletten en rioolwater en dat leidde tot een cholera-uitbraak.

BOLIVIA
People crossing the street near the beach.
BOLIVIA
A field visit to the coast.
BOLIVIA
Finalizing the layout for the recovery plan report during power outage.
BOLIVIA
Mayor Daviz Simango during the press conference about the Beira recovery plan.
Slider

De stad weerbaarder maken

Ik sta met Domingos voor de sloot vol plastic. We maken foto’s van een beschadigd bruggetje. Het wandje ernaast is gevallen en blokkeert de stroming – een kleine blokkade vergeleken met de hoeveelheid planten en afval in het water. Het is ons meteen duidelijk: een goed drainagesysteem en een duurzaam afvalbeheer zijn essentieel om het overstromingsgevaar na hevige regenbuien in de toekomst op te kunnen vangen.

Domingos vraagt of ik de foto’s van de brug met hem kan delen, zodat hij verslag kan doen van de schade. Hij vertelt dat zijn telefoon geen coördinaten van foto’s opslaat. Hij weet dus nooit goed terug te vinden waar hij de schade heeft aangetroffen. Ik leg uit hoe hij de gps-locatieregistratie voor zijn telefooncamera kan aanzetten, en hoe hij vervolgens met Google Earth zijn foto’s op de kaart kan bekijken.

De drainage-afdeling van Beira heeft dus ook behoefte aan trainingen over het onderhoud van hun projecten en infrastructuur. De gps-registratie op de telefoon van Domingos is een kleine bijdrage, maar maakt de stad hopelijk iets weerbaarder.

Grote ingrepen worden na de donorconferentie verwacht. Eerst moet het stadsbestuur van Beira nog 888 miljoen dollar ophalen om te investeren in kustbescherming, woningen, wegen en het watersysteem. De inwoners van de getroffen stad rekenen op de internationale gemeenschap.

De president van de Wereldbank bracht onlangs een bezoek aan Beira. Dat is een hoopvol teken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Doe mee aan de discussie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.