This post is also available in: English

Sinds enige tijd ben ik geïnteresseerd in de vraag: hoe gaan vrouwen om met wateruitdagingen?

Tijdens mijn onderzoek aan de universiteit van Can Tho, besefte ik dat Vietnamese vrouwen een voortrekkersrol spelen in het ondernemerschap. De meesten van hen combineren de ondernemersgeest met hun verantwoordelijkheid voor huishoudelijk werk. Maar wat gebeurt er als wateroverlast leidt tot inkomstenverlies?

Vrouwen spelen ook een belangrijke rol in het waterbeheer voor de agrarische en informele sector, die meestal het zwaarst worden getroffen door overstromingen. Het gevolg is dat de werkloosheid onder vrouwen hoog is na een overstroming, maar hun kwetsbaarheid voor overstromingen en hun bijdrage aan waterbeheer worden nog steeds niet onderkend.

Daarom onderzoek ik het waterbeheer vanuit een genderperspectief.

Vietnam
Welcome to Can Tho
BOLIVIA
Rapid urbanization in Can Tho, the biggest city in the Mekong River Delta.
BOLIVIA
Lake improvement helps to transform communities living along the water.
BOLIVIA
The river in Can Tho is filled with loaded vessels of various sizes.
BOLIVIA
In parts of Can Tho, tidal flooding fills the streets once a month, sometimes more frequently.
BOLIVIA
Small businesses often have a hard time during floods.
BOLIVIA
People building brick walls and preparing sandbags as water rises.
Slider

Kwetsbaar voor overstromingen

Can Tho ligt in het hart van de Vietnamese Mekongdelta. Ik heb de stad talloze keren doorkruist om met vrouwen te praten over hun kwetsbaarheid voor overstromingen. We spraken onder meer over hun aanpak om wateruitdagingen het hoofd te bieden.

De vrouwen wonen in verschillende wijken en hebben allemaal een andere sociaaleconomische achtergrond. Sommigen zijn winkeliers en anderen werken in fabrieken, op bouwplaatsen of ze verkopen lotjes. Ze ervaren de wateroverlast op verschillende manieren en reageren anders op sociale, economische en ecologische veranderingen in hun gemeenschap.

Neem bijvoorbeeld mevrouw Nhi, die in de gemeenschap de rol vervult van leider. Haar buurt ondergaat een snelle transformatie: groene ruimtes en kanalen worden vervangen door asfalt en bebouwing en dit maakt haar buurt kwetsbaarder voor overstromingen. Toen ik Nhi ontmoette, zat ze te wachten tot het waterpeil zakte om haar huis schoon te kunnen maken.

BOLIVIA
Mrs. Nhi waits for the water level to go down before cleaning her house.
BOLIVIA
Mrs. Nhi cleaned her house after water flooded in during a high tide.
BOLIVIA
It's unsafe and uncomfortable for everyone during flooding.
BOLIVIA
Children playing in the flood water.
BOLIVIA
Waterlogged roads happen when the amount of water is more than the drainage can cope with.
Slider

Maatregelen

Even verderop woont mevrouw Dau. Ze verkoopt loten en is kostwinner, omdat haar man ziek is. Haar buurt is sterk verstedelijkt. In de afgelopen jaren zijn sloppenwijken getransformeerd tot woonwijken met kantoorgebouwen. Veel inwoners, waaronder Dau en haar man, hebben tegenwoordig op regelmatige tijdstippen last van overstromingen.

De infrastructuur, zoals het rioleringssysteem, kan de groei van haar wijk niet bijhouden. Als er een vloed is tijdens de moesson, stroomt het water niet meer de stad uit richting de Oostzee. Dan stapelt Dau stenen op de grond in haar huis om het toegankelijk te houden. Ze kocht ook een pomp om het water weg te pompen tijdens de vloed.

Beide vrouwen en vele anderen maken zich zorgen over hun huis en gemeenschap. Tijdens de interviews kwam ik erachter dat ze allemaal verschillende oplossingen hebben om de kwetsbaarheid voor overstromingen te overwinnen. Het is belangrijk om hun ervaringen en verhalen te delen, omdat ze andere vrouwen kunnen versterken tot ‘change agents’.

BOLIVIA
Mrs. Dau sells lottery tickets. She is family breadwinner because her husband got sick.
BOLIVIA
Mrs. Dau and her husband bought a pumping machine to get water out during flood events.
BOLIVIA
Mrs. Dau talks about how she and her husband could deal with floods.
BOLIVIA
Small businesses often have a hard time during floods.
BOLIVIA
This household puts sandbags around home to prevent flood damage.
BOLIVIA
A couple is trying to reduce their vulnerability to floods.
Slider

Als je dit artikel interessant vond, ben je zeker geïnteresseerd in onze web documentaire Me and Mekong. Help mee om dit uniek filmproject te laten slagen. Kies je beloning en doneer HIER!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Doe mee aan de discussie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.